Αρθρογραφία

Dura Lex, Sed Lex

OΝόμος ορίζει ότι το αδίκημα της υπεξαίρεσης ποσού άνω των 120.000,00 ευρώ διώκεται κατ’ έγκληση. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1). ότι μόνον ο παθών από το έγκλημα είναι αυτός που νομιμοποιείται να υποβάλλει έγκληση κατά του δράστη και 2). ότι η πολιτεία, δια του θεσμικού της οργάνου (Εισαγγελέα), δεν δύναται να κινήσει την ποινική δίωξη χωρίς έγκληση του παθόντος.

Συνεπώς, αν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και κράτησης και διενεργηθούν ανακριτικές πράξεις χωρίς ο παθών να έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να εγκαλέσει την αξιόποινη πράξη και τον δράστη που την τέλεσε, οι πράξεις αυτές είναι παράνομες.

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η εφαρμογή ενός Νόμου έχει δυσάρεστες και σκληρές συνέπειες για τους πολίτες. Τότε, οι νομικοί ταγοί επικαλούνται τη λατινική ρήση: «dura lex sed lex» («σκληρός νόμος, αλλά νόμος»). Όταν όμως ο Νόμος έχει δυσάρεστες συνέπειες για τους ίδιους, ενίοτε προβαίνουν σε αλχημείες για να «σώσουν την παρτίδα». Δυστυχώς, στην περίπτωση αυτή, έχουν χάσει το πλεονέκτημα να θεωρούνται ίσοι, όπως όλοι οι πολίτες, απέναντι στον Νόμο.

Όταν όμως αναφερόμαστε στη Δικαιοσύνη (Τρίτη Εξουσία, συνταγματικώς κατοχυρωμένη) το ολίσθημα αυτό την περιάγει από Αμερόληπτη και Υπερασπιστή του Δικαίου σε προασπιστή συγκεκριμένων συμφερόντων.

Παρόλ’ αυτά ως κοινωνία οφείλουμε να έχουμε πίστη ότι «υπάρχουν ακόμα  δικαστές στο Βερολίνο».

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Δημοσιεύτηκε στο kavalapost.gr

Φωτογραφία: kavalapost.gr