Αρθρογραφία

Δικηγορικό Γραφείο Καβάλα > Αρθρογραφία  > Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της*

Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της*

Εδώ και μέρες ακούγεται ότι η Κυβέρνηση θα λάβει, μεταξύ άλλων, μέτρα μερικής αποσυμφόρησης των φυλακών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με σκοπό την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, κρατούμενοι με επιστολές τους δηλώνουν ότι δεν έχουν απολυμανθεί οι χώροι των φυλακών, δεν τους έχουν χορηγηθεί μάσκες αναπνευστικής προστασίας, αντισηπτικά και γενικά το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό.

Στα σύγχρονα Κράτη Δικαίου, η τιμωρία (ποινή, φυλάκιση) αποτελεί απέναντι στο έγκλημα την συνθήκη για την αποκατάσταση της τρωθείσας απ’ αυτό (το έγκλημα) κοινωνικής ειρήνης. Αποτελεί, δηλαδή, την απάντηση της Πολιτείας στο έγκλημα και το έργο αυτό έχει ανατεθεί στην Δικαιοσύνη. Η Πολιτεία ωστόσο, οφείλει να διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες κράτησης (σωφρονιστικά καταστήματα, κρατητήρια κλ.π.) ώστε να υλοποιούνται οι αποφάσεις των δικαστηρίων υπό την αιγίδα της θεμελιώδους αρχής του σεβασμού και της προστασίας της αξίας ανθρώπου.

Εν προκειμένω, η Πολιτεία στο πλαίσιο αντιμετώπισης (διασποράς) του Covid -19 επέλεξε ως κύριο όπλο την απομόνωση των πολιτών ή ορθότερα την αποφυγή συγχρωτισμού με άλλους. Προς τούτο ξεκίνησε μια πορεία ενημέρωσης, ενώ είναι γεγονός ότι δόθηκε –και ορθώς–ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες (βλ. την καμπάνια του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», που συνοδεύεται από διάφορα σποτάκια με επωνύμους, φωνητικά μηνύματα και sms στα κινητά τηλέφωνα).

Όμως δεν διακρίνεται η ίδια αντιμετώπιση της Πολιτείας απέναντι στους κρατούμενους οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες υπερσυγχρωτισμού, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι πληθώρα κρατουμένων ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες». Σημειωτέον ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις συνθήκες κράτησης και συγκεκριμένα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) εξέφρασε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών, κατόπιν στάθμισης των εννόμων αγαθών της δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Στο ίδιο, δε, μήκος κινείται με επιστολή της και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων.

Η επανειλημμένη θεσμοθέτηση νομοθετημάτων περί υφ’ όρων απόλυσης κρατουμένων σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών –ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αποδυνάμωσε την ίδια την φύση και λειτουργία του Ποινικοδικονομικού μας συστήματος και προκάλεσε την κοινή γνώμη– προδίδει το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι αληθές ότι το αξιακό και δικαιοπολιτικό γίγνεσθαι μιας χώρας αναδεικνύεται στις δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Χωρίς αμφιβολία, αν ένα κράτος θέλει να φέρει επάξια, μεταξύ άλλων και τους τίτλους του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, οφείλει να λαμβάνει οριζόντια, και όχι κάθετα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των πολιτών του.

Οψόμεθα…

*«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της» [Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι]

Δημοσιεύτηκε στο kavalapost.gr

Φωτογραφία: kavalapost.gr