Τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων: Επιτέλους στη φυλακή δύο δράστες, μέλη εγκληματικής οργάνωσης!
Πηγή: kavalapost.gr
Ακόμη ένα περιστατικό τηλεφωνικής απάτης τέλεσαν προ ολίγων ημερών μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δρα οργανωμένα εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, με θύμα εν προκειμένω μια ηλικιωμένη γυναίκα από την περιοχή μας.
Δυστυχώς, οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από το θύμα σχεδόν «τα πάντα» που είχε στην κατοχή της, δηλαδή χρήματα και τιμαλφή, ωστόσο, λίγες μέρες μετά, όχι μόνον «πιάστηκαν», αλλά και οδηγήθηκαν στη φυλακή!
Πώς έγιναν όλα
Οι δράστες κάλεσαν την ηλικιωμένη γυναίκα με απόκρυψη στο σταθερό της τηλέφωνο, όπου ένας δήθεν ορθοπαιδικός χειρουργός από Νοσοκομείο της περιοχής μας, την ενημέρωσε ότι η κόρη της υπέστη τροχαίο ατύχημα και ότι πρέπει άμεσα να χειρουργηθεί άλλως θα κινδυνέψει η σωματική της ακεραιότητα και ζωή, συγχρόνως δε, μια γυναικεία φωνή, που παρίστανε τη κόρη της, φώναζε και εκλιπαρούσε για βοήθεια από τη «μάνα» της. Ο δήθεν ιατρός της ζήτησε χρήματα, τιμαλφή κ.ά.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ζητούσαν να μην κλείσει το τηλέφωνο, με το πρόσχημα ότι θέλει να την ακούει η κόρη της που δήθεν βρισκόταν στο κρεβάτι του πόνου. Στη συνέχεια της ζήτησαν τη διεύθυνσή της προκειμένου να έρθει ένας τρίτος («εισπράκτορας») να παραλάβει τα χρήματα, όπερ και εγένετο.
Ακόμη και μετά την παράδοση, δεν έκλειναν το τηλέφωνο με την αιτιολογία ότι θα την ενημέρωναν για την πορεία του χειρουργείου της κόρης της, τούτο δε, το έκαναν προκειμένου ο «εισπράκτορας» που έλαβε τα χρήματα να απομακρυνθεί από τον τόπο του εγκλήματος.
Για κακή τους «τύχη», λίγες μέρες μετά, δύο από τους δράστες βρέθηκαν στην πόλη της Δράμας. Εκεί, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των αστυνομικών αρχών του Νέστου και της Δράμας, έγιναν αντιληπτοί, προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση που εξαπατά ηλικιωμένους, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024, κρίθηκαν ένοχοι από το Δικαστήριο και οδηγήθηκαν στη φυλακή!
Σταύρος Καϊτατζής: Ικανοποίηση για τη σύλληψη και φυλάκιση, έστω δύο, εκ των δραστών…
Ο δικηγόρος-ποινικολόγος Καβάλας Σταύρος Καϊτατζής εκπροσώπησε νομικά την ηλικιωμένη γυναίκα και μίλησε στο KAVALA POST για την εξέλιξη της υπόθεσης που, αν και στέρησε από το θύμα τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής –αφού το προϊόν της απάτης, χρήματα και τιμαλφή, δεν βρέθηκε ποτέ– εντούτοις οδήγησε δύο από τους δράστες στη φυλακή.
«Δεν θα μπορούσαμε παρά να δηλώσουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι που συνελήφθησαν, έστω, δύο από τους δράστες της εγκληματικής οργάνωσης που τέλεσαν το αδίκημα της απάτης εις βάρος εντολέως μου.
Θα ήθελα να συγχαρώ τις αστυνομικές αρχές του Νέστου και της Δράμας που κατάφεραν να εξιχνιάσουν το έγκλημα. Οι δράστες διώχθηκαν για τις κατηγορίες της απάτης και της εγκληματικής οργάνωσης, τιμωρούμενες σε βαθμό πλημμελήματος, και αισθανόμαστε δικαίωση από το αποτέλεσμα της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας, που δίκασε στις 02.02.2024 κατά την αυτόφωρη διαδικασία και κήρυξε ένοχους τους κατηγορούμενους αλλοδαπούς (Βούλγαροι υπήκοοι), επιβάλλοντας στον πρώτο εξ αυτών συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων (4) ετών και στον δεύτερο δύο (2) ετών και έξι (6) μηνών.
Το Δικαστήριο δεν ανέστειλε την ποινή και δεν δέχθηκε η έφεση που τυχόν ασκήσουν οι καταδικασθέντες να έχει αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της εφέσεώς τους.
Δυστυχώς, το προϊόν της απάτης δεν ανευρέθη…
Η επίκληση εκ μέρους των δραστών ψευδών γεγονότων ως αληθινών (με εκμετάλλευση του μητρικού αισθήματος), με σκοπό να πεισθεί, εκ πλάνης ως προς την αλήθεια, μια μητέρα και να προβεί σε περιουσιακή διάθεση -για να σώσει το παιδί της-, προκειμένου να αποκομίσουν οι δράστες παράνομο περιουσιακό όφελος, προσδίδει στην εγκληματική πράξη τους ιδιαίτερη απαξία.
Η εντολέας μου πίστεψε ότι είναι αληθές το περιστατικό του τροχαίου της κόρης της, ότι απαιτούνται χρήματα για τη χειρουργική της επέμβαση και αποκατάστασή της και για να σώσει το παιδί της έδωσε ό,τι είχε εκείνη τη στιγμή.
Η μεθοδολογία αυτή, αν και διαδεδομένη, φαίνεται ότι βρίσκει ακόμη πρόσφορο έδαφος. Θύματα είναι συνήθως ηλικιωμένοι άνθρωποι. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι νεότεροι σε ηλικία να ενημερώσουν σχετικώς τους δικούς τους ανθρώπους για να αποφευχθούν ανάλογες περιπτώσεις. Είναι πράγματι κρίμα ο κόπος μιας ζωής, ή οι οικονομίες των ανθρώπων για τα γεράματά τους ή ακόμη κειμήλια-τιμαλφή, που πέραν της χρηματικής τους αξίας έχουν και συναισθηματική, να χάνονται μ΄ αυτόν τον τρόπο».